Sally surar!

Sally surar!

Bokförlaget Opal, 2020

Sally surar. Allt är trist och tråkigt. Men så kommer någon i fula skor och säger hej. Hon heter Sirpa och är allt annat än trist. Tillsammans upptäcker de att det finns något i skogen. Något som får Sally att glömma bort att vara sur. 

Vinnare av Bengt Christell-priset 2020.

Juryns motivering: I Amanda Jonssons fantasivärld tinar en surande Sally långsamt upp och en helt vanlig dag får ett oväntat slut. Med ett eget uttryck och barnets perspektiv i centrum förmedlas känslor vi alla har känt någon gång.

 

Illustrationerna är träffsäkra och det finns ett bra samspel mellan text och bild. Med sally surar inleder Amanda Jonsson ett bilderboksskapande som vi hoppas få se mer av i framtiden.

"Illustrationerna har en alldeles egen stil och kompletterar texten på ett bra sätt. Slutet är öppet, positivt och lite oväntat". Betyg: 4/5.

Dag Hedberg, BTJ-häfte nr 20, 2020

"Vilken debut! Jag gillar hur Sallys surhet får stor plats och att den inte försvinner i en handvändning – ofta kan en behöva släppa surheten stegvis för att kunna se om det som distraherar verkligen är roligt nog. Jonsson tar känslan på allvar både i bild och text vilket jag uppskattar och det kan ge bekräftelse till barn om att olika känslor är viktiga".

Sofies bokblogg

"Amanda Jonssons fina debut är en bok om känslor, om att vilja bli sedd i en bortvänd vuxenvärld och få visa att man kan, men mest handlar den om vänskap, sån där vänskap som gör att man tillsammans blir farligt bäst i världen".

Little Literarian

"Amanda Jonsson [...] är en spännande bilderbokskonstnär. Hon skriver rättframt och fångar meningsskiljaktigheter med komisk udd. Det finns också en pirrande rörelse i texten som låter det magiska bli en del av det normala."

Jonna Fries, recension i Kristianstadsbladet (samt Barometern / Ystads allehanda / BLT / Smålandsposten). 

"En fängslande debutbok om frustration och fantasi. Med en pirrande rörelse osäkras gränsen mellan en urtrist vardag och en magisk cirkusmiljö. Replikerna är vassa och komiska, stämningen tät och bilderna egensinniga."

Lista: Årets 15 bästa barn- och ungdomsböcker – BLT.

Sally_köket_utantext.png
3DD22E24-8650-4F02-96DC-4C111B06FB7A-F4D
sally_skogen_utantext.png
00EBDE84-A240-46EE-A5B1-135C16420108-549